Algab Põlvepikuraamatu konkurss

Eesti Lastekirjanduse Keskus, kirjastus Päike ja Pilv ning Kultuuriministeerium kuulutavad välja loomevõistluse Põlvepikuraamat. Konkursile oodatakse kuni 7-aastastele lastele mõeldud raamatute käsikirju, milles on võrdselt pööratud tähelepanu nii tekstile kui illustratsioonile.

Võistlustööde esitamise tähtaeg on 9. september 2023. Käsikirja maksimaalne maht on 1000 sõna ja käsikirjaga koos tuleb esitada vähemalt viis originaalsuuruses illustratsiooni.

Käsikirjad palutakse tuua või saata postiga Eesti Lastekirjanduse Keskusse aadressil Pikk 73, 10133 Tallinn. Üksikasjalikud võistlustingimused leiab konkursi reglemendist.

Põlvepikuraamatu konkurss kutsuti ellu aastal 2006, et rikastada väikelastele ja koolieelikutele mõeldud lugemisvara professionaalselt teostatud ja kõrgekvaliteediliste algupäraste pildiraamatutega.

Lastekirjanduse asjatundjatest koosnev žürii hindab tööde terviklikkust, eakohasust ja professionaalset teostust. Võitjad kuulutatakse välja 16. novembril 2023 Eesti Lastekirjanduse Keskuses. Võidutööde autoreid ootab rahaline preemia ning need avaldab kirjastus Päike ja Pilv.

Konkurss toimub igal teisel aastal ja on järjekorras juba üheksas. Eelmise korra võidutöödest on raamatuna ilmunud Kadri Kiho ja Stella Salumaa „Endel ja Kati“ (2022), Liis Kiviranna ja Pamela Sameli „Toru“(2022) ning Kertu Sillaste „Pisikeses majas“ (2022).

Kirjastuse Päike ja Pilv juht Katrin Reinmaa: „Mul on väga hea meel, et 2006. a ellu kutsutud konkursist on kujunenud traditsioon, mida oodatakse. Algajale kirjanikule või illustraatorile on konkurss suurepäraseks võimaluseks siseneda lasteraamatumaailma. See aga ei tähenda, et osaleda ei võiks juba tuntud tegijad! Enamikust konkursi võidutöödest on saanud raamatud ning mitmed neist on tõlgitud ka teistesse keeltesse.“

Kirjanik ja illustraator Kertu Sillaste on mitu korda Põlvepikuraamatu konkursist osa võtnud. Just tänu Eesti ainsale pildiraamatute konkursile ilmus tema esimene teos „Pannkoogiraamat“. Sillaste nendib: „Uue autorina sain julgustust ja tähelepanu ning kirjastuse toe käsikirja trükikõlbulikuks tervikuks vormistamisel, mida tookord väga vajasin.“ Järgmistele konkurssidele on Sillaste võistlema saatnud raamatuprojekte, mis ta enda sisseharjunud mõttemustritesse uuendust tooksid ja mida ehk tema eelmiste töödega seostada ei osata, näiteks raamatuid, mil teistsugune teema või tema praktikas enneolematu illustratsioonitehnika. „Kui žürii leiab, et katsetus on välja valimist väärt, on põhjust rõõmus olla“, leiab Sillaste.

Lisainfo:

Triin Soone, Eesti Lastekirjanduse Keskus, tel 617 7230, triin.soone@elk.ee

Katrin Reinmaa, Päike ja Pilv, tel 513 1005, paikejapilv@paikejapilv.ee

Varasemate konkursside kohta leiab teavet ka korraldajate kodulehekülgedelt.

Eesti Lastekirjanduse Keskus:  https://elk.ee/lastekirjandus/loomekonkursid/polvepikuraamat/

Kirjastus Päike ja Pilv : https://paikejapilv.ee/polvepikukonkurss/